Tips&tricks

Groen reizen basisprincipes!

Als je een willekeurige persoon vraagt of hij een positieve of een negatieve invloed op het milieu wil hebben, krijg je in 99,99% een “positief” antwoord. Echter maken heel veel mensen zich niet zo druk over verantwoordelijk reizen, terwijl steeds meer mensen wel milieubewust handelen in het dagelijks leven. Waarom is het dan zo makkelijk om jouw afval apart te houden voor het recyclen, maar buitengewoon moeilijk om verantwoordelijk te zijn tijdens het reizen?

Het antwoord is simpel en wat bedroevend: het kost geld. In sommige gevallen kost het jou geld, maar vaker zijn het de grote bedrijven die de kosten moeten betalen. Dat willen deze natuurlijk niet.

Tegenwoordig wordt het steeds beter!

Gelukkig worden steeds meer mensen bewust over hun invloed op het milieu. Daarom beginnen zelfs de grote bedrijven opties te ontwikkelen waarmee een reiziger “groener” kan zijn.

Bovendien zijn er veel kleine dingetjes die iedereen kan doen om zichzelf “groener” te maken. Een introductie over wat je kan doen om jouw volgende vakantie “groen” te maken vind je bijvoorbeeld hier:

Op onze website vind je ook meerdere ideeën over hoe je met niet zo veel moeite “groen” en verantwoordelijk kan reizen en jouw negatieve invloed verkleinen. Deze post bevat eenvoudigste instructies, maar als veel mensen deze instructies volgen, wordt het invloed op het milieu merkbaar kleiner!

Dus, hier zijn de “groene ideeën”:

  • Gebruik je eigen flesje

in plaats van iedere dag (en in sommige warme landen moet dat zelfs meerdere keren per dag) een nieuwe fles te kopen en daarmee het aantal voorkombare verpakkingen toe te laten nemen. In veel landen zijn er drinkwater fonteinen beschikbaar, in sommige andere is zelfs het natuurwater drinkbaar! Dat laatste gebeurt natuurlijk niet zo vaak meer, maar als je een wandeling-vakantie in Zwitserland plant is de kans op lekker water van een bergstroompje zelfs groter dan van de supermarkt! In de slechtste gevallen als waterfonteinen niet bestaan en het natuurwater ook niet drinkbaar is kan je altijd een grote (5L) verpakking water kopen en daarmee jouw fles vullen. Zo veroorzaak  jij dan toch minder vervuilende verpakkingen die niet overal worden gerecycled.

  • Geen overstappen

Als je gaat vliegen (in de volgende post geven we meer informatie over de voor- en nadelen van het vliegen en waarom het meestal beter is om voor andere vormen van transport te kiezen. Maar als je dat toch doet), probeer altijd een non-stop vlucht te boeken zonder overstappen. Het grootst aantal koolstof wordt door een vliegtuig geproduceerd tijdens het opstijgen en landen, beter 2 keer dan 4 dus! Bovendien is het toch veel comfortabeler. Lees hier meer over zo “duurzaam” mogelijk vliegen.

  • Alles moet mee!

Een geweldige tip voor zuinige mensen (en puur toeval dat het in een Nederlands bericht te vinden is!). Overgebleven hotel zeep, shampooflesje of pasta? Het is niet zelfzuchtig of dom om die mee te nemen, het is milieu vriendelijk! Ongebruikte producten worden bijna altijd weggegooid, zelfs als jij die niet eens open heb gemaakt. En als je die meeneemt kan je ten eerste het product gebruiken en ten tweede plastische flesjes hergebruiken. Als je ze niet meer nodig hebt kan je ze altijd in een afzonderlijke afvalcontainer weggooien.

Als je over deze drie dingen bewust nadenkt wordt jouw milieu-impact al kleiner! In de komende berichten hebben we nog meer informatie over groen reizen en hoe je dat makkelijk kan doen!