Tips&tricks

“Groen” reizen: tips voor duurzame accommodaties

Er zijn veel dingen waar je over moet denken als je een “groene” vakantie aan het plannen bent. Accommodatie kiezen is daar een van de belangrijkste van. Het is ingewikkeld genoeg om in je eigen huis duurzaam te zijn. En het wordt niet makkelijker als je de verantwoordelijkheid voor jouw eigen duurzaamheid aan iemand anders overdraagt.

Voor hotels wordt het ook moeilijk. Tegenwoordig is het niet meer genoeg om jouw gasten een mogelijkheid te geven om handdoeken te hergebruiken. Energiebesparende gloeilampen zijn ook niet bevredigend. Als gevolg ontstaan er steeds meer hotels die beweren dat ze groen zijn terwijl het niet helemaal zo is. Zulke vervalsingen worden “Greenwashers” genoemd. De strategie is zo bekend dat er zelfs een Wikipedia-pagina over bestaat.

Hieronder vind je vijf belangrijke vragen die jij aan de manager van het hotel kan vragen om zeker te weten of het hotel inderdaad “groen” is of alleen een groen-gekleurd logo heeft. Bekijk in dit artikel ook verdere tips over groen reizen.

Belangrijke tips.

1. Waar komt het water vandaan?

Verzamelen ze het regenwater om hun grasveld groen te houden? As het hotel zwembaden of fonteintjes heeft, kan je ook vragen waar dat water vandaan komt en of het niet slecht is voor de lokale middelen en de bevolking. Hierboven zeiden wij dat handdoeken hergebruiken niet genoeg is, en dat is ook waar. Maar het hotel moet je zo’n mogelijkheid wel geven.

"Groen" hotel

2. Wat voor energie gebruiken ze?

Dit is een hele belangrijke vraag, want het heeft op alle activiteiten van de plek invloed. Zijn er zonnepanelen geïnstalleerd om zonne-energie te verzamelen? Zijn ze 100% energie-onafhankelijk of gebruiken ze daar ook andere middelen voor? Als ze niet helemaal onafhankelijk zijn kan je ook vragen wat het percentage van de groene energie is. Sommige hotels gebruiken tegenwoordig windturbines of zelfs geothermische bronnen.

3. Gebruiken ze lokale producten en nemen ze lokale mensen in dienst?

Ten eerste sparen ze dan transportatie kosten, wat natuurlijk ook energie bespaart, ten tweede, hoeven de goederen dan niet met een vliegtuig getransporteerd te worden, wat ook de koolstofdioxide uitstoot voorkomt. Ten derde, steunen ze dan de lokale bevolking en gemeenschappen. Dat laatste is vooral in arme landen belangrijk, op deze manier kunnen de lokale families zichzelf ondersteunen.

4. Recyclen ze?

Dat het “groene” hotel moet hergebruiken en recyclen lijkt vanzelfsprekend. Maar toch is het niet altijd zo. Recyclen is een van de makkelijkste manieren om duurzaam te zijn, maar in sommige landen is dat niet de gewoonte. De hotels moeten dan hun eigen plannen en strategies ontwikkelen om te kunnen recyclen. Je kunt de manager altijd vragen of ze afzonderlijke afvalophaling hebben, en of er in je kamer ook verschillende vuilnisbakken zouden staan.

5. Doen ze iets om de lokale gemeenschappen te ondersteunen?

Vraag maar of het hotel iets doet om de duurzaamheid in het gebied te ondersteunen en te ontwikkelen. Dit is vooral belangrijk als het in het nationale park of een andere beschermd gebied ligt. Doen ze iets om de natuurlijke leefomgeving om hun heen te beschermen?

Als je de antwoorden op deze vragen hebt, kan jij al redelijk zeker weten dat het door jou gekozen hotel “groen” is en niet alleen “groen” lijkt.