Tips&tricks

Vrijwilliger worden

Natuurbehoud is heel belangrijk. Iedereen die met groen reizen bezig is denkt altijd over hoe hij voorzichtig met de natuur en het milieu moet gaan. Behalve bewust zijn over jouw impact tijdens conventioneel toerisme, kan een duurzame reiziger ook vrijwilligerswerk doen. Je kunt zelfs een vrijwilligersvakantie plannen, waarmee je de meest exotische plekken kunt bezoeken, terwijl je de natuur helpt! Meestal betaal je dan de accommodatie niet, en het eten wordt ook voor gezorgd. Zulke vakanties worden vaak onvergetelijke ervaringen, je redt de planeet en je ontmoet veel interessante mensen in heel interessante bestemmingen! Hieronder vind je een paar bestemmingen waar je als vrijwilliger naartoe kan.

Belize

Belize is pas sinds 1981 onafhankelijk. Sinds die tijd besteden ze veel middelen om hun land en zee te beschermen en te behouden. Tegenwoordig zijn 26 procent van de land- en zeegebieden van Belize door de overheid beschermd. Er zijn verscheidene vrijwilligersprojecten waar je aan mee kan doen.

Meestal is het niet de gewoonte van een groene reiziger om dieren dood te maken. Koraalduivels in Belize zijn een uitzondering. Ze werden daar door de mensen (waarschijnlijk vanwege een ongeluk met het Miami zeeaquarium) gebracht en hebben geen natuurlijke vijanden. Daarom zijn ze ook gevaarlijk voor de natuurlijke bewoners van de riffen. Als vrijwilliger kan je helpen om de populatie koraalduivels onder controle te brengen.

Koraalduivels in Belize

Hier kan je deel nemen in de “catch-tag-release” acties, om data te verzamelen over de lokale haaienpopulatie. Je werkt ook om de haaien te beschermen tegen de ongecontroleerde illegale visserij. Haaienvlees is in sommige plekken heel populair, daarom hebben deze gevaarlijke dieren ook onze bescherming nodig.

In dit programma krijg je de kans om door de schilderachtige stranden van Belize te wandelen en de data over de schildpaddenpopulatie en hun gedrag te verzamelen. Daarna wordt de data gebruikt om de schildpadden te beschermen tegen de invloed van de mensheid en de klimaatveranderingen.

Zwitserland

Als je niet naar een exotische bestemming wilt, of als je last hebt van de mooie witte stranden die dan ook heel warm zijn, is het ook mogelijk om redelijk dichtbij vrijwilligerswerk te doen! Zwitserland is een van de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Met al die bergen is het ook niet zo verbazend. In Zwitserland is het redelijk gemakkelijk om een gewone vakantie groen te maken. Je kunt overal met de trein, recyclen is gewoongoed is op zijn plaats, en alles is over het algemeen goed georganiseerd.

Maar je kunt ook een stapje verder gaan en in Zwitserland ook wat vrijwilligerswerk te doen. Bij Bergwaldproject help je met bergbosbeheer in de mooiste plekken in de Alpen! Ze werken tegen de verwoesting van de bergbossen, en ze helpen sommige kleine dorpjes met beschermingen tegen lawines. Dat kan op verschillende locaties, waarmee je in het gasthuisje met warm water verblijft of juist in de tent – afhankelijk van hoe afgelegen de plek is. In ieder geval hoef je voor de accommodatie niet te betalen. Bovendien, krijg je 5 keer per dag heerlijk eten, met iedere dag drie-gangen avondeten! Zo lekker eet je zelfs thuis niet altijd. Een klein nadeel is dat deze projecten vooral in het Duits georganiseerd zijn. Maar de deelnemers kunnen bijna altijd Engels en komen uit verschillende landen.