Tips&tricks

Groene activiteiten

Je bent er al, op je langgewenste vakantieplek! De grootste negatieve invloed maak je met het vliegen, nu is het dus tijd om daarvoor een beetje te compenseren. Of in ieder geval aan geen verdere milieuonvriendelijke activiteiten deel te nemen. Het grote voordeel van groen reizen is dat als je jouw bestemming hebt bereikt, het vrij makkelijk is om duurzaam te zijn. In ons vorige bericht kan je lezen hoe je voor een groene accommodatie kiest. Als dat geregeld is, is het tijd om wat leuke groene dingen te gaan doen!

Voorbeelden van groene activiteiten.

Enkele geweldige activiteiten om op vakantie te doen zijn:

 • Wandelen.
 • Fietsen.
 • Een park bezoeken om het reilen en zeilen van de stad langs je heen te laten trekken of gewoon een boek lezen of in je reisdagboek te schrijven.
 • Dwalen door de niet-toeristische gebieden. Daar kan je dagen mee bezig zijn! Het is ook leuk om in die gebieden een café te bezoeken.
 • Windsurfen, kanoën of kajakken kan je in veel plekken doen.
 • Ga naar de Universiteitscampus en wandel over het universiteitsgebied. Daar vind je vaak goedkope authentieke cafés, boekenwinkels en restaurants.
 • Een religieuze dienst bezoeken is een goede manier om kennis te maken met de lokale cultuur. Bereid je er goed op voor, zodat je geschikt gekleed bent.
 • Het is ook vaak interessant om naar een bibliotheek te gaan. De meeste grote bibliotheken zitten in oude historische gebouwen– een onvergetelijke ervaring!
 • Lokale winkels en kleine ondernemingen bezoeken is ook altijd leuk.
 • Vrijwilligerswerk doen. Of neem een duurzame stage of baan.
 • Picknicken
 • Naar museums gaan.
 • Tweedehands spullen kopen in plaats van nieuwe spullen. Gebruik bijvoorbeeld marktplaats en voor tweedehands meubels Secondfurn of tweedekans elektronica.
 • Koop je toch iets nieuws? Zorg dan dat je de Chrome browserextensie TreeClicks hebt geïnstalleerd. Deze plant gratis bomen als jij bij een van de aangesloten partijen shopt.

Fietsen - een groene activiteit

Een goede vuistregel is: als de activiteit niet te duur is, heeft die ook minder impact op het milieu. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals eco-safari’s, maar dat is inderdaad een uitzondering. Over het algemeen moet je de activiteiten vermijden, die niet natuurlijk zijn voor de lokale omgeving. In Thailand snowboarden is waarschijnlijk niet een goed idee dus.

Respecteer de lokale bevolking.

Als de meeste mensen over groen reizen denken, denken ze meestal over het milieu. Je gaat bijvoorbeeld een bus of een trein nemen in plaats van een auto om het koolstofdioxide uitstoot te voorkomen. Over het algemeen maak je dan keuzes die het minst het milieu invloeden. Milieuvriendelijkheid is ook het belangrijkste deel van groen reizen. Maar niet het enige.

Als je duurzaam reist, respecteer je ook de lokale bevolking van de plekken die je bezoekt. Je moet hun waarden, gewoontes en hun manier van leven respecteren. Je moet ook goed begrijpen dat het anders kan zijn dan in je eigen land, en je best doen om ze niet te vertellen dat ze iets “niet goed” (volgens jou) doen. Misschien kan je van hun nog wat leren. Zoals altijd: behandel mensen zoals je graag zelf behandeld zou willen worden.

Groen reizen betekent ook de lokale cultuur leren kennen. Je kunt bijvoorbeeld de taal van het land een beetje leren, in ieder geval hoe je “Hallo”, “Doei” en “Dankjewel” zegt. Het reizen is veel leuker als je je in de lokale cultuur onderdompelt.

Verder is teruggeven aan de lokale economie ook een belangrijk onderdeel van groen reizen. Als je lokale goederen en eten koopt of tours met lokale touroperators doet, steun je de lokale manier van het leven. Daarmee wordt jouw milieu-invloed ook kleiner.